Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Från allmän idrott i Majorna till friidrottsalliansen Ullevi


IK Vikingen bildades av 19 grabbar den 19 novemver 1919

De träffades kl 19 på Lovisa Linds kafé på Stigbergstorget 1.Till en början spelade man mest fotboll och utövade allmän idrott på "Sketänga" i Majorna. 1921 flyttade man till Nya Varvets Idrottsplats och friidrotten började ta över.

Friidrottsstjärnorna började dyka upp. Martin Gustavsson, Gustaf Karlsson, hinderkämpen Jan-Erik Karlsson, EM-2:an i tresteg Bertil Jonsson, Sture Landqvist, häcklöparen Leif Librand, Ulf Högberg, Ulf Jarfeldt, Åke Fransson, Christer Garpenborg, Anna Söderberg och Patrik Torkelsson har alla tävlat i IK Vikingens färger liksom en av Sveriges störste friidrottare genom tiderna, Patrik Sjöberg.

Friidrottsalliansen mellan IK Vikingen och Utby IK

Alliansen Ullevi Friidrott skapades i början av 1991 som en tävlingsallians mellan IK Vikingen, Utby IK och delar av Kongahälla AIK. Det var en en lång beslutsprocess där alla berörda (såväl aktiva, tränare, ledare, föräldrar som gamla medlemmar) inte bara gavs chansen till yttrande utan på flera möten uppmanades att meddela sina åsikter i frågan.

Idén till alliansen var dels rent sportslig, d.v.s. en möjlighet att ta upp kampen med Malmö AI och andra storklubbar men också rent ekonomisk. Samordningseffekter som skulle kunna uppnås vid t.ex. tävlingsresor skulle hjälpa klubbarnas ekonomi i stort. Alliansen skulle dessutom kunna plocka fler standarpoäng tillsammans än var för sig vilket också bidrar till ekonomin. Alliansen skulle också verka tilltalande för sponsorer.

Såväl idrottsligt som ekonomiskt har samarbetet slog mycket väl ut. Ullevi Friidrott blev en av de tre mest framgångsrika klubbkonstellationerna i Sverige, vilket lockade till oss ett stort antal duktiga aktiva, och kanske ännu viktigare, ett antal mycket duktiga tränare/ledare. Förutom besparingar har Ullevis framgångar under åren gjort att storföretag (som t.ex. Adidas) varit intresserade att vara sponsorer till verksamheten. Under 1998 gjorde styrelsen en utvärdering av samarbetet och kom fram till att samarbetet gynnade alla parter och alltså borde fortgå. Det har gjorts ytterligare utvärderingar under 2000-talet vilket alla entydigt visat det positiva med samarbetet.

De aktiva från Kongahälla AIK som var med lämnade alliansen redan efter några år. Istället var Angereds IS med under åren 2004-2014. Till säsongen 2015 är det enbart IK Vikingen och Utby IK som utgör Ullevi Friidrott.

FÄSTET vårt klubbhus

Sedan 1967 har Vikingen haft ”FÄSTET” som vårt klubbhus. Det ligger cirka 200m nordost om Slottsskogsvallen. Klubbhuset innehåller mötesrum, samlingsrum och förrådsutrymmen. I FÄSTET som delas mellan Gamla Vikingar och IK Vikingen håller Vikingen vissa möten, sammankomster och andra aktiviteter. FÄSTET sköts av en stiftelse vars styrelse består av tre representanter från Gamla Vikingar och två från IK Vikingen. 1988 flyttade IK Vikingens kansli från FÄSTET till Friidrottens Hus och 1994 till utbyggnaden på Slottsskogshallen.

Ungdomsverksamheten

Ungdomsverksamheten har en hög kvalitativ nivå. Det finns mycket gott hopp om fortsatt rekrytering denna väg, utmaningen ligger i att kunna ge ett ökat antal unga än bättre förutsättningar att utvecklas. En annan utmaning är att hitta bästa möjliga tränare. Föreningens mål med ungdomsverksamheten är att erbjuda bra kvalitet i verksamheten, idrottsligt och socialt. Detta för att ge de unga aktiva glädje i sitt tränande och tävlande för stunden, och samtidigt motivation att fortsätta upp i junior- och senior åldern.

Den 19 november 2019 blir vår friidrottsklubb 100 år!  

Uppdaterad: 15 SEP 2018 19:07 Skribent: Karin Dejke
E-post: Adressen Gömd

  

  Friidrottens värdegrund

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
IK Vikingen - Friidrott
Klubbhuset, Margretebergsgatan 6
41319 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link