Hoppa till sidans innehåll

SM i Norrköping i helgen!

04 AUG 2022 12:08
I morgon fredag drar SM i Norrköping igång och ett starkt gäng aktiva med många medaljchanser åker upp till Norrköping.
  • Uppdaterad: 04 AUG 2022 12:08

Trots att en del som normalt placerar sig högt upp vid SM tävlingar är skadade eller har haft sjukdomsproblem och kommer att missa SM så som Meraf Bahta, Alexander Lundskog, Claudia Payton, Markus Lundborg, Patrik Andersson med fler så kommer vi ändå till Norrköping med flera riktigt bra medaljchanser. 

Redan första dagen har vi nämligen två riktigt starka medaljkandidater. Vidar Johansson springer 3000 m hinder, visserligen i tufft motstånd med både Emil Blomberg från Hässelby och Simon Sundström ifrån Lidingö men Vidar har både det bästa årsbästat och personliga rekordet och får såklart gälla som guldfavorit.

M 3000m__7874.jpg
Vidar får ändå gälla som guldfavorit på 3000 m hinder trots tuff konkurrens! 
Foto: Deca Text & Bild

Den andra starka medaljkandidaten under fredagen är Lisa Lilja som inleder SM med 100 m. På 100 m är hon trea i Sverige i år men det är som alltid väldigt jämt på den distansen och svårt att säga allt för mycket på förhand men vi hoppas självklart på en medajl där för Lisa. Under resten av helgen blir det sen 200 m för Lisa och där är hon absolut guldfavorit men det hade ju varit roligt med dubbla medaljer! 

K 200m_3231.jpg
Lisa blir farlig både på 100 m och 200 m i helgen! 
Foto: Deca Text & Bild

Under lördagen är det fortsatt flera medaljchanser, inte minst i manliga längden där både Thobias Motler och Erik Johansson hoppar. Thobias är en av helgens starkaste guldfavoriter men allt kan hända och det är en kvaltävling på fredagen som ska klaras av först med. Erik har inte fått till det 100 % än denna säsongen med det kan mycket väl komma på SM och senast i vintras blev han ju fyra på ISM. 

Thobias Montler__7988.jpg
Thobias hoppar om medaljerna under lördagen. 
Foto: Deca Text & Bild

Under lördagen avgörs också 400 m finalerna dit tre Vikingar kan kvala in och placera sig bra. Allra störst medaljkandidat är Matilda Hellqvist som med sina 54.22 hittills i år är trea i Sverige och har bra med rutin av SM-finaler. Även Alice Svantesson och Martin Selin springer 400 m och har båda goda chanser på final och på att placera sig bra där. Även kvinnliga höjdtävlingen avgörs under lördagen där Ellen Ekholm representerar Vikingen. Ellen ligger femma i Sverige på statistiken men det är jämnt och det är riktigt svårt att tippa vilka tre som kommer stå på pallen på lördag. 

Matilda Hellqvist_997_0095.jpg
Matilda är en av tre Vikingar som springer 400 i helgen. 
Foto: Deca Text & Bild

På den avslutande söndagen är Vidar Johansson även anmäld till 5000 m, det hade varit en mycket intressant gren att följa, om han kommer till start där. Dessutom går manliga stavtävlingen på söndagen där vi har tre Vikingar till start och av dem är det på förhand Robin Jacobsson som har allra störst medaljchanser. 

Robin Jacobsson_8DS_2475_.jpg
Robin har medaljchanser i stavhoppet men det kan bli en jämn tävling. 
Foto: Deca Text & Bild

Även den manliga trestegstävlingen kan bli intressant att följa med både Gustav Tartu och Melker Manne som båda har hoppat över 15 meter denna sommar och som ligger bra till i statistiken inför tävlingen. Söndagen avslutas dessutom med två riktigt stora guldfavoriter från Vikingen. Lisa Lilja har final på 200 m där hon är guldfavorit men kan bli utmanad hårt av framförallt Julia Henriksson från Helsingborg och Moa Hjelmer från Spårvägen. Helgens sista gren som avgörs är manliga 800 m där vi har Andreas Kramer som också såklart är guldfavorit. 

M 800m_4695.jpg
Andreas är klar guldfavorit på 800 m på söndag. 
Foto: Deca Text & Bild

Trots en del skador på flera håll och lite sjukdommar som sätter stopp för några aktiva så finns det ändå alltså många goda chanser på madalj och fina placeringar. Alla placeringar bland de sex främsta ger också SM poäng så de är inte bara pallplatser som är viktiga i SM-sammanhang! För er som inte är på plats i Norrköping så går tävlingarna att följa på via SVT. 

Alla som tävlar i helgen: 

Vidar Johansson - 3000 m hinder, 5000 m
Lisa Lilja - 100 m, 200 m
Thobias Montler - Längd
Erik Johansson - Längd
Andreas Kramer - 800 m, 1500 m
Matilda Hellqvist - 400 m, 200 m
Alice Svantesson - 400 m, 200 m
Martin Selin - 400 m, 200 m
Oskar Greilert - 400 m häck
Ellen Ekholm - Höjd
Ebba Magnusson - 100 m häck
Oscar Hjerm - 110 m häck 
Luana Lund Klaric - Slägga
Felix Steene - Stav
Robin Jacobsson - Stav 
Oscar Jansson - Stav
Natalie Nilssen Zappalà - Kula 
Gustav Tartu - Tresteg
Melker Manne - Tresteg

Skribent: Oskar Greilert
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
IK Vikingen - Friidrott
Klubbhuset, Margretebergsgatan 6
41319 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link